Megkezdődött az Egységes Szabadalmi Bíróság bíráinak kiválasztása

Az Egységes Szabadalmi Bíróság az Európai Unió 25 tagállama által aláírt Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló Megállapodás alapján létrejövő szupranacionális bírói fórum, amely az európai és egységes hatályú európai szabadalmak bitorlásával és érvényességével kapcsolatos jogvitákban kizárólagos hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik majd.

A Bíróság Elsőfokú Bíróságból, Fellebbviteli Bíróságból és Hivatalból áll. Az Elsőfokú Bíróság központi divíziójának székhelye Párizsban lesz, emellett szakosított szekciók működnek majd Londonban és Münchenben, de elsőfokon regionális és helyi divíziók is működnek majd több tagállamban. A Fellebbviteli Bíróság székhelye Luxembourgban található.

A bíróság várhatóan 2017 első félévében kezdi meg működését, és a várakozások szerint röviddel ezután a szabadalmi jogviták elbírálásának fő európai fórumává válik majd, gyorsan növekvő ügyteherrel.

Az Elsőfokú és a Fellebbviteli Bíróság műszaki és jogi képesítésű bíráinak kiválasztása 2016. május 9-én megkezdődött. A bírói állások listája és a jelentkezési feltételek angol, francia és német nyelven érhetőek el az Egységes Szabadalmi Bíróság honlapján.

A pályázatok beérkezésének határideje: 2016. július 4.

2016/05/11