Évente 170 millió euró kárt okoznak az illegális zeneletöltések az EU-ban

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) legfrissebb elemzése szerint az illegális zeneletöltések 2014-ben az EU zenepiaci forgalmának 5,2%-át kitevő mértékű kárt okoztak. A 2016. május 24-én The economic cost of IPR infringement in the recorded music indutry címmel megjelent riport összegzése alapján az így kieső bevételek elérték a 170 millió eurót. Ebből 57 millió euró köthető a fizikai hanghordozók piacához (ami annak 2,9%-a), 113 millió euró pedig a digitális termékek forgalmához (8,8%). A csökkenő kereslet következtében az államok további 63 millió euró adóbevételtől estek el.

A rögzített zene piacán folytatott vizsgálat a Hangfelvétel-Ipar Nemzetközi Szövetsége (IFPI) adatain alapul. Az elemzésben 19 EU-tagállam mutatóit vették figyelembe, amelyek a 2014. évi regionális zenepiac 99%-át biztosították.

 

 

 

   Forrás: EUIPO

 

Az illegális zeneletöltések a legnagyobb veszteségeket Spanyolországban, Görögországban és Svédországban okozzák. Ezekben az országokban a zenepiac méretéhez képest viszonyított kiesett bevételek aránya a 7,4-8,2% között alakul. Magyarország ebben a listában a legkisebb értékkel (3,5%) az utolsó, 19. helyen áll. Az EU-átlagnál kisebb bevételkiesés leginkább az alacsony eladási mutatókból ered. Hazánk a fizikai hanghordozók értékesítési rangsorában a 17., a digitális zenepiaci forgalmat tekintve a 19. A kisebb eladási számokhoz kisebb becsült bevételkiesés társul, ami magyarázza Magyarország kedvező helyezését a regionális összevetésben.

A teljes riport angol nyelven letölthető az EUIPO honlapjáról: https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/....

 

2016/06/03