Díjátadások a Magyar Tudomány Ünnepe Alkalmából

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, hagyományaihoz híven, ebben az évben is felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémiával közösen, 1997-ben alapított Akadémiai—Szabadalmi Nívódíj adományozását a kiemelkedő feltalálói és tudományos tevékenység elismerésére. Az elismerések fogadtatása a korábbi években megerősítette azt a meggyőződést, hogy az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott és a nemzetközi megmérettetés próbáját is kiálló kutatási eredmények megbecsülése fontos szerepet játszik az alkotók és tevékenységük társadalmi elismerésében. A díjakat a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi központi rendezvényén, 2015. november 9-én, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke jelenlétében adta át Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj elismerésben részesült, a Fizikai Tudományok Osztálya javaslatára: dr. Bozóki Zoltán, az MTA doktora, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport tudományos tanácsadója.

Fő kutatási területe a lézeres fotoakusztikus módszer alkalmazása környezetvédelmi és ipari mérésekben. Számos olyan módszert dolgozott ki, szabadalmaztatott illetve publikált, amelyek lehetővé tették az addig jobbára laboratóriumi körülmények között alkalmazott fotoakusztikus módszer terepi illetve ipari körülmények közötti, hosszú távú és teljesen automatizált alkalmazását. Kutatói, fejlesztői munkásságának köszönhetően, a világ számos országában, tengeri fúrótornyokra illetve gázüzemekbe már több mint félszáz darab, a földgáz kénhidrogén és vízgőztartalmát mérő fotoakusztikus műszert telepítettek.

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat vehetett át a Kémiai Tudományok Osztálya javaslatára: dr. Iván Béla, az MTA levelező tagja, az MTA-TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatóprofesszora.

Tudományos munkássága a polimer kémiai és anyagtudományi kutatásokra irányul. Korábban nem létező, makromolekuláris szerkezetű anyagok előállításának a kidolgozása fűződik a nevéhez. Több mint 300 közleményére eddig több mint 3300 független hivatkozás történt. Széleskörű hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködést folytat egyetemekkel és ipari cégekkel, köztük több nagy hagyományú multinacionális vállalattal. A világ több országában mintegy 20 szabadalom fűződik a nevéhez. Mindezek közül a szennyezőanyagot leadó makromolekuláris anyagokat, valamint a fertőtlenítő hatást kifejtő, biocid polimereket ipari méretekben állítják elő a gyakorlat számára.

Az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj idei díjazottjai

*

A Jedlik Ányos-díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére, az iparjogvédelmi tevékenységet kiemelkedően támogató, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala iparjogvédelmi, gazdaságot és innovációt élénkítő törekvéseiben meghatározó szerepet játszó személyiségek számára.

A bronzból készült emlékérem Asszonyi Tamás, Munkácsy-díjas érdemes művész alkotása. Előlapján Jedlik Ányos képe látható, hátlapja kráterszerű képződményt ábrázol, kipattanó, az alkotó gondolatot, a találmányt szimbolizáló szikrákkal.

A Fény Nemzetközi Évében, a magyar szabadalmi rendszer fennállása 120. évfordulójának esztendejében, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Jedlik Ányos-díj elismerésben részesült Holakovszky László gépészmérnök, a K+F tanácsadó Központ korábbi mérnöke. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet volt projektvezetője, a Forster Gyula-emlékérem tulajdonosa az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, világszerte számos szabadalomban testet öltött, a nemzetközi megmérettetésben is magasan kiemelkedő munkásságáért; a fénnyel foglalkozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák terén elért eredményeiért nyerte el az elismerést.  

        Több évtizedes fejlesztői munkásságának eredménye lett az okos szemüveg feltalálása, a kronoszkóp, többek között a binokuláris, szabad horizontú, multimédiás központként működő virtuális megjelenítő készülék megalkotása.

        Holakovszky László az Egyesült Államokban elnyerte a COMDEX Best Wearable Computer Display Aword-ot – olyan jelentős fejlesztő háttérrel rendelkező multinacionális cégeket, mint a Sony-t vagy az IBM-et is megelőzve.

A Jedlik Ányos-díjat és az elismerést igazoló oklevelet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Bendzsel Miklós adta át 2015. november 11-én, Budapesten.

A Jedlik Ányos-díj idei kitüntetettjei

2015/11/19