2015. július 1-jétől módosulnak a Szellemi Tulajdon Szövetségi Szolgálata (Rospatent), mint nemzetközi kutatási hatóság számára fizetendő nemzetközi szabadalmi kutatási illetékek

Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2015. július 1-jétől emelkednek a nemzetközi szabadalmi (PCT) bejelentésekkel kapcsolatosan a Rospatent, mint nemzetközi kutatási hatóság számára fizetendő nemzetközi kutatási illetékek magyar forintban meghatározott összegei.

Az illetékek forintban meghatározott összege változásának szabályait és rendjét a PCT Közgyűlés által elfogadott, az egyes díjak egyenértékének meghatározására vonatkozó Irányelv (Directives of the PCT Assembly Relating to the Establishment of Equivalent Amounts of Certain Fees) rögzíti.

Ennek megfelelően amennyiben a svájci frankban, illetve egyéb pénznemben (esetünkben orosz rubelben) meghatározott díjak és a magyar forint árfolyamkülönbsége a legutóbbi díjmeghatározáskor alapul vett árfolyamhoz képest négy egymást követő pénteken meghaladja az 5%-ot, úgy a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO)  főigazgatója – az érintett hivatalokkal folytatott konzultációt követően – javaslatot tesz az érintett illetékek nemzeti devizákban meghatározott összegeinek módosítására.

A magyar forint és az orosz rubel esetében az árfolyamkülönbség négy egymást követő pénteken is meghaladta az 5%-ot, ezért a fenti Irányelv rendelkezéseivel összhangban tett javaslatot a WIPO főigazgatója az illetékek forintban meghatározott összegének módosítására.

A kutatási illeték a Rospatent kutatóhatóságként történő megjelölése esetén 31.800 Ft abban az esetben, ha a bejelentés nyelve orosz, és 132.100 Ft, ha a bejelentés nyelve angol.

A fenti illetékek változását és az illetékek pontos összegét a WIPO 2015. április 16-án tette közzé hivatalos lapjában (PCT Gazette, Official Notices, Fees Payable Under the PCT, 65. oldal).

2015/05/18