Magyar Formatervezési Díj 2022. évi díjazottjai

Termék kategória

CATMAGNET mágneses kioldó eszköz előfeszített horgászathoz

Fotó/photo:MOLNÁR Zoltán
Alkotó(k): NIETO Ramón Gyártó: Technoplast Group Kft. Megrendelő: Energofish Kft.
Leírás

Nieto Ramón a tervezői munka mellett szenvedélyes és aktív horgász. A Catmagnet ötlete is egy többnapos harcsahorgászati workshop alkalmával született, amely egy speciális, előfeszített horgászásnak nevezett komplex módszerrel zajlik. A metódus lényege, hogy a végszereléket, amely a főzsinór végén van, kikötözik egy jóval kisebb szilárdságú damillal a meghorgászni kívánt területen, a horgászbotot pedig – a kikötéstől feszített állapotban – egy kapásjelzővel a partra helyezik. Bár az eljárás lényegesen nagyobb sikerrel kecsegtet, hosszú előkészítést és minden egyes kapást követően a teljes rendszer újratelepítését igényli. Az új termék megkönnyíti és egyszerűsíti a horgászat folyamatát, ugyanakkor kisebb környezeti terhelést is jelent. Alapja egy mágneses kioldóeszköz, amely kapás esetén a damil szakadását a mágneses tér megszakításával váltja fel. Az alkatrészek olyan polimer anyagokból készülnek, amelyek lebegnek a vízen, így könnyedén megtalálhatók, újra összeilleszthetők.

Bírálóbizottsági indoklás

A Catmagnet a horgászat világának egy nagyon speciális területére tervezett eszköz. Ez a terület a harcsahorgászat és ezen belül is a „spanolós”, más néven szakítós módszer. Ez egy bonyolult, nehezen elsajátítható, de annál hatékonyabb eljárás. A Catmagnet ennek a módszernek a teljes ismeretére és design thinking alapú elemzésére épül. Szembetűnő, hogy mind a tervező, mind a gyártó megszállott szakértője ennek a világnak, látszik elhivatottságuk. Funkcionálisan minden részletében jól átgondolt eszköz, mely erre építve alkalmaz műszaki, konstrukciós ötleteket. A funkcionalitás és a műszaki, konstrukciós elvek szerves egységet alkotnak az anyaghasználattal és a letisztult, finom formával. Az eszköz formai kialakítása kategóriájában világszínvonalú. Használati mintaoltalommal rendelkező magyar termék, mely ezen a speciális területen komoly sikerekre hivatott.

RELIEF kályhacsempe-kollekció

Fotó/photo: LAUFER Ferenc
Alkotó(k): LAUFER Ferenc Gyártó: Szentesi Cserépkályha
Leírás

A technika fejlődésének és a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésének eredményeként a kályhák és kandallók építéséhez újfajta eljárások és a hagyományostól eltérő anyagok használata vált szükségessé. A Relief csempéket formai és mechanikai tulajdonságai alkalmassá teszik a legkorszerűbb kályha- és kandallóbetétek hőtároló burkolására, ökotűztér-elemekből álló külső levegős cserépkályhák építésére, sőt elektromos kályhák, fűtőbútorok kialakítására is, új dimenziókat nyitva a kályhacsempék területén. A széria karakterét a markáns bordázat adja, amely amellett, hogy jelentősen növeli a kályha fűtőfelületét, látványos dekorációs értékkel is bír, így egyaránt dísze lehet kortárs és klasszikus enteriőröknek. A kollekció elemeiből gyakorlatilag végtelen kályhaforma építhető, a bordázat részleges vagy összefüggő mintaként is megjelenhet. A hagyományos cserépkályhákkal ellentétben a kollekció nem tartalmaz párkány- vagy talapzatcsempéket, a döntött síkú kezdő- és záróelemeknek köszönhetően megjelenése monolitikus. A termék a Szentesi Cserépkályha manufaktúrával való közel kétéves együttműködés eredményeként valósult meg. 

Bírálóbizottsági indoklás

Magyarországon több száz éves múlttal rendelkezik a kályhás mesterség, ugyanakkor a hagyományos cserépkályhák energiahatékonysága és károsanyag-kibocsátása nehezen összeegyeztethető napjaink igényeivel. A Relief kályhacsempe-kollekció alkotója nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a high-tech fűtőberendezések és a tradicionális cserépkályha előnyeit ötvözze. Az eredmény egy hazai gyártásban megvalósult, iránymutató és komplex kályhacsemperendszer. Izgalmas formai megoldásaiban és az elemek változatos sorolhatóságában tetten érhető a gondos és figyelmes tervezői magatartás. Az elemek hőtartó tömege és a bordás szerkezettel megnövelt fűtőfelület is elősegíti az energiahatékony felhasználást. Forma és funkció, hagyomány és innováció kéz a kézben járnak. A kályhacsempék kivitelezése lehetővé teszi, hogy bármilyen tüzelőberendezés köpenyfalazatához rögzíthetőek legyenek, emellett elektromos fűtőpanelek beépítésével akár melegített burkolatok, padok kialakítására is nagyszerű megoldást kínálnak. A kiemelkedő színvonalon tervezett és megvalósított Relief kályhacsempe-kollekció követendő példaként segítheti a hazai gyártó manufaktúrák innovációs törekvéseit és nemzetközi sikerességét.

Terv kategória

HEAD:LINK – EEG mérőkészülék

Fotó/photo: Remion Deisgn Kft.
Alkotó(k): ORAVECZ András – Remion Deisgn Kft. Gyártó: QX World Kft. Megrendelő: QX World Kft.
Leírás

A hiánypótló új orvosi eszköz segítségével az agyi és keringési tevékenységekről nyerhetnek információkat a szakemberek. A termékcsalád fejlesztését hosszas piackutatás előzte meg, ötlete szabadalommal védett. A berendezés a felnőtt emberi test átfogó EEG-mérését egy fejpánttal (HEAD:LINK), a csuklóra, illetve a bokára rögzíthető kiegészítő termékkel (WATCH:LINK), valamint a mérési adatokat feldolgozó eszközzel (QX ED) végzi. Megjelenése visszafogott, formavilága a korszerű technikai eszközök vizualitását követi. A kényelmes és funkcionális fejpánt saját akkumulátorral és flexibilis NYÁK-konstrukcióval készül, ami lehetővé teszi, hogy a szenzorok bármilyen fejformához tökéletesen illeszkedjenek. A NYÁK-lapokat rugalmas fröccsöntött frontalkatrészre ragasztották, amely egy előregyártott, szintén rugalmas gumiszalaghoz kapcsolódik. Az elektronikát, az akkumulátort és a bluetooth-antennát egy keskeny, a fülek mögé benyúló részben rejtették el. A két elem designja harmonikusan illeszkedik egymáshoz, így a konstrukció, melynek alapanyaga az orvosi eszközöknél használt speciális műanyag, rendkívül pontos rögzítést tesz lehetővé a hajas fejbőrön is.

Bírálóbizottsági indoklás

A Head:Link egy kompakt duál csatornás EEG és bőrellenállás-mérő készülék. A fejen rögzített öt szenzorával az egészségügyben felhasználható adatokat küld agyi és keringési tevékenységekről. A terv egyik újszerűsége abban valósul meg, hogy univerzális hardverként a jelenleg elérhető EEG-szoftverek bármelyikével kompatibilisen működik.

A magánorvoslás területén és a piacon napjainkban elérhető mérőeszközök komplex, bonyolult kialakításával szemben minimalista és újszerű választ ad, melyben a formatervezés nem megy a funkció rovására, kialakítása esztétikailag és technológiailag is magas minőséget képvisel. A fejre helyezhető mérőkészülék anyaga könnyű, formája modern és ergonomikus, így a páciensek számára is egyszerűbbé és kellemesebbé teszi a vizsgálatot. A konstrukció flexibilisen megtervezett kialakításával áthidalja a felnőtt női és férfifejek formai és méretbeli változatosságát. A Head:Link esztétikai üzenetében megjeleníti a formatervezés lényegét, ami által akár egy bonyolult technológia is esztétikussá válhat.

Vizuális kommunikáció kategória

FORTEPAN MASTERS – Kollektív fotográfia a 20. századból, Barakonyi Szabolcs válogatásában

Fotó/photo: Villányi Csaba
Alkotó(k): BARAKONYI Szabolcs, SALÁT Zalán Péter, SIMÓ György, SZILÁGYI Róza Tekla Gyártó: EPC Nyomda Megrendelő: Bazin Investments Kft
Leírás

A 2021 őszén megjelent kötet a legjelentősebb magyar privátfotó-archívum, a Fortepan anyagából készült 690 oldalas, 333 fotót tartalmazó válogatás. Ötletgazdája és művészeti vezetője Barakonyi Szabolcs, a könyvterv kreatív koncepcióját Salát Zalán Péter készítette, felelős kiadója Simó György, szerkesztője Szilágyi Róza Tekla. Az album fotói tematikai megkötés nélkül kerültek egymás mellé, kiválasztásuknál kiemelkedő esztétikai értékük jelentette az elsődleges szempontot, a végeredmény pedig egy szubjektív szelekció. A Fortepan Masters egy különleges struktúrájú kortárs fotókönyv: dupla gerincű könyvtesttel rendelkezik, az oldalpárok helyett háromrét hajtott oldalegységek alkotják, így lapozása szertartásszerű élménnyé válik, aktív részvételre invitálva az olvasót.

Tipográfiája és papírválasztása is rendhagyó: az okosan válogatott historikus betűkészlet és annak tizenkét különböző típusa megidézi a huszadik századot, a nyomtatáshoz választott különféle papírívek véletlenszerű sorrendje pedig egyedivé tesz minden egyes példányt.

Bírálóbizottsági indoklás

A könyv egy különleges és sokrétegű kulturális vállalkozás. Alapja, kiindulópontja, inspirációs forrása a széles körben méltán elismert Fortepan, a Tamási Miklós által alapított unikális privátfotó-archívum, ami az online térben érhető el ugyan, de valójában a digitális fotózást megelőző korszak folyamatosan bővülő közösségi gyűjteménye, ami mára nemcsak kiapadhatatlan forrássá, de fontos és megkerülhetetlen kulturális jelenséggé vált. Az album ebből az anyagból merít, Barakonyi Szabolcs szubjektív, de koncepciózus válogatása, mely rendhagyó módon nem a történeti dokumentum tartalmat, hanem a képekben megmutatkozó művészi kvalitást helyezi a fókuszba. Az így kiválasztott 333 fotó a gyűjtemény sajátos metszetét tükrözi vissza, melyből Salát Zalán Péter alkotott Fortepan Masters címmel különleges kötetet, amely messze túllép a fényképek bemutatásának igényén, és maga is autonóm művészeti tárgyként jelenik meg. A tervező egyértelműen arra vállalkozik, hogy az album képi megjelenésével továbbgondolja, szélesítse, gazdagítsa a befogadás tartalmi kontextusait és még komplexebb intellektuális és érzéki élményhez juttassa a befogadót. Mindezt a tervezőgrafika, a tipográfia széles eszköztárának átgondolt és kifinomult alkalmazásával, érzékeny anyaghasználattal, valamint a nyomdai technológiák értő módon való kreatív felhasználásával éri el az alkotó.

KADARKA betűcsalád

Fotó/photo: BOSKOVITZ Oszkár
Alkotó(k): BOSKOVITZ Oszkár
Leírás

A betűtervezés a leggyorsabban fejlődő művészeti ágak közé tartozik, a grafikán belül egy teljesen önálló szakterület. Boskovitz Oszkár nem csupán aktív szereplője ennek a területnek, de a Pécsi Tudományegyetem Tervezőgrafika Tanszékének oktatója is, aki kiemelten fontosnak tartja az utánpótlás nevelését is. Kadarka névre keresztelt betűcsaládja a klasszikus jegyeket hordozó antikvák közé tartozik, amelyek elsősorban váltakozó vonalvastagságú talpas betűket jelölnek. Új készletét a statikus szerkezet mellett kalligrafikus jegyek kísérik. Könnyen felismerhető, modern megjelenésű szövegbetű, amely kis és nagy méretekben egyaránt használható. A betűcsalád az alap latin karakterkészlet mellett az összes nyugat- és közép-európai, sőt török, román, valamint balti nyelveken egyaránt szedhető. Valamennyi írásjel kis- és nagybetűs változatban is megtalálható, a számváltozatokhoz pedig saját szimbólumaik párosíthatók. Az egyes karakterek többféle típusban is elkészültek.

 

Bírálóbizottsági indoklás

A pár évtizede elindult „tipográfiai bumm” eredményeként minden évben rengeteg új betűtípus születésének lehetünk tanúi. A könyvekben, kiadványokban, elektronikus felületeken közzétett új tartalmak új vizuális megjelenést kívánnak, melynek legkarakteresebb tipográfiai alapeleme a betű. A „betűöntödék” mellett ezért egyre több önállóan dolgozó alkotó tervez betűt akár egy-egy aktuális munkájához is. 

A Kadarka fontkészlet nem a ma divatos geometrikus címbetűk táborát gyarapítja, hanem a hagyományokra épülő, hosszú szövegolvasásra alkalmas, opentype kenyérbetűk közé tartozik. A professzionális betűterv minden részlete, gazdag jelkészlete tudatosan kidolgozott tervezés eredménye. A kalligrafikus jegyeket tartalmazó, ugyanakkor modern megjelenésű, talpas betűtípus kiegyensúlyozott, könnyen olvasható szövegképet mutat kis és nagy méretben egyaránt. A karakterek rajzolata, érzékeny vonalvezetése kifinomult arányrendszert eredményez. 

A több vastagságban, álló és dőlt formában, 27 ligatúrával, számváltozatokkal, rengeteg nyelvi változatban létező fontkészlet a hazai és nemzetközi tipográfusok kedvelt, gyakran használt betűcsaládja lehet print- és digitális felületeken egyaránt.

Diák kategória

HOMMAGE TO RUDOLF UJVÁRY

Fotó/photo: ZAJZON Ákos, ANTAL Éva
Alkotó(k): UJVÁRY Berta Zsófia
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Gyártó: TextielLab
Leírás

A szövött anyag- és mintakollekció a designer nagyapja, Ujváry Rudolf építészeti munkásságát dolgozza fel, aki döntő hatást gyakorolt tervezői megközelítésének alakulására. Az elemzéssel kezdődő kutatási fázisban az alkotó négy ikonikus épületet – a soproni és tatai rendelőintézetek mellett a győri leánykollégiumot és irodaházat – vizsgált, amelyeknek szerkezeti elemein, különféle részletmegoldásain túl egyedi jellegzetességeit, karakterét ültette át motívumként is tökéletesen működő struktúrákba. A kollekcióhoz összesen nyolc kéziszövött mintadarab készült, amelyeknél a tervező kiemelt hangsúlyt fektetett a taktilis szövet szerkezeti kialakítására, a különböző technikák és agyagminőségek pedig egyfajta reflexióként jelenítik meg a korszak sajátosságait. A sorozat imázsdarabja egy Jacquard-szövéssel készült tértextil, amelynek megalkotását a hollandiai tilburgi TextielLab 2021 pályázata tette lehetővé. A látványos munka a sorozat különféle részeinek összedolgozásával született meg az egyes minták szabadabb felhasználásával.

Bírálóbizottsági indoklás

A ‘Hommage to Rudolf Ujvary’ elnevezésű diákmunka nemcsak egy szövöttanyag-kollekció, hanem egy nemzetközi tendenciákba illő, több generáción átívelő családi identitásgondozás. A világos, könnyen értelmezhető tervezési folyamat egy igazán látványos tértextil-kollekcióban bontakozik ki, amely magában hordozza a tervező örökségét, vagyis a nagyapja által tervezett épületeket használja fel inspirációs forrásként. Az épületek karakterét és szerkezetét ülteti át a szövött anyagba, mindezzel párhuzamot von a kézi szövés és az építkezés lassú és hosszadalmas folyamata között. A kollekcióra tekinthetünk akár képzőművészeti alkotásként is, azonban megvan a lehetősége a könnyed interpretációnak, így az ipari körülmények között sorozatgyártható textil sokrétű felhasználását is magában hordozza. Legyen szó lakás-, öltözék- vagy tértextilekről, a struktúrának és a színarányoknak köszönhetően a lépték átírásával határtalan lehetőség nyílik a különféle minták megjelenítésére. A konzekvens és kiegyensúlyozott kollekciótervek igazán figyelemreméltó és érett gondolkodásról tesznek tanúbizonyságot, ami fontos szempont volt a zsűri számára a kategória díjazottjainak kiválasztása során.