Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj (MNL) – fiatal tehetségek önálló alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítve – a hazai formakultúra fejlődését és annak nemzetgazdaságba való integrálását, azaz a hazai gazdaság versenyképességének növelését célozza meg.  A pályázatra gyártói együttműködéssel megvalósítandó vagy önállóan kialakított, megalapozott szakmai programmal jelentkezhet minden 35. évét még be nem töltött, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész. Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és lebonyolításáról a Magyar Formatervezési Tanács Irodája gondoskodik.

Az ösztöndíj összege 900.000.-Ft. (a kifizetés 2xháromhavi bontásban történik), futamideje 6 hónap. Az ösztöndíjpályázat fedezetét jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala biztosítja a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat minden év kora tavaszán hirdetik meg az alábbi kategóriákban:

  • a pályázati kiírás mellékletében megadott gyártói együttműködéssel megvalósuló téma;
  • szabadon választott tervezői feladat;
  • elméleti, kutatási témafeldolgozás.

 

MNL pályázat, értékelés

Az ösztöndíj odaítéléséről szakmai grémium dönt, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és évente értékeli az ösztöndíjasok munkáját, akik évente nyilvános kiállításon adnak számot az eredményről. Az elbírálás szempontjai: a téma innovációs tartalma, társadalmi és gazdasági jelentősége és nemzetközi szinten mért újdonsága.

 

MNL története

Az ösztöndíjat az Ipari Formatervezési Tanács javaslatára 1988-ban alapította három minisztérium azzal a céllal, hogy ily módon segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, hozzájáruljon a magyar tárgykultúra és környezetkultúra fejlesztéséhez, valamint a design innovációs integrációjával tovább növelje a hazai gazdaság versenyképességét.

2008-tól az alkotók a gyártó cégekkel közösen kialakított programmal is pályázhatnak. A 2014-es pályázati felhívásban a cégek által javasolt, előre meghatározott témák közül is választhattak az alkotóművészek.

További információ
Szombathelyi Réka
telefon: (1) 355-0341
e-mail: szombathelyi [961] reka [169] budairajziskola [961] hu