Formatervezésiminta-oltalmi szabályozás felülvizsgálata

A formatervezésiminta-oltalom egyre nagyobb gazdasági jelentőséggel bír az Európai Unióban az innováció ösztönzése és az új, vonzó formatervezésű termékek fejlesztése szempontjából, ezért növekszik az érdeklődés a formatervezési minták könnyen elérhető, korszerű, hatékony és kiszámítható jogi védelme iránt is.

A formatervezési minták oltalmára vonatkozó hatályos európai uniós rendelkezéseket a formatervezési minták oltalmáról szóló, 1998. október 13-i 98/71/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a közösségi formatervezési mintáról szóló, 2001. december 12-i 6/2002/EK tanácsi rendelet tartalmazzák.  A nemzeti oltalomszerzést Magyarországon a formatervezési minták oltalmáról szóló 2001. évi XLVIII. törvény (Fmtv.) szabályozza.

Az Európai Bizottság 2018 végén nyilvános konzultációt kezdeményezett az európai uniós formatervezésiminta-oltalmi szabályozás, valamint a tagállamok nemzeti formatervezésiminta-oltalomra vonatkozó szabályozásainak hatékony működéséről. A konzultáció eredményének függvényében fog döntés születni arról, hogy szükség van-e az uniós formatervezésiminta-oltalomra vonatkozó jogszabályok módosítására.

A formatervezési minták oltalmára vonatkozó hatályos uniós jogszabályok hatékonyságának felülvizsgálatával párhuzamosan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is szükségesnek látja a nemzeti formatervezésiminta-oltalmi rendszer továbbfejlesztési lehetőségeinek feltérképezését, és az ügyfelek igényeihez igazodó finomhangolását.

A fentiekre tekintettel az SZTNH konzultációt kezdeményez az Fmtv. lehetséges módosításának irányairól. Kérjük, segítse munkánkat a következő kérdések megválaszolásával.

7 kérdés van ebben a kérdőívben