Hatályba lép az Európai Szabadalmi Egyezmény felülvizsgált szövege

2007. december 13-án lép hatályba az Európai Szabadalmi Egyezmény 2000-ben, Münchenben felülvizsgált szövege (ESZE 2000). Az ESZE 2000 hatálybalépésének fontos következménye, hogy azok az államok, amelyek a felülvizsgált szöveget nem erősítik meg, illetve ahhoz nem csatlakoznak annak hatálybalépéséig, elveszítik az Egyezményben fennálló tagságukat is: a felülvizsgált szöveg ugyanis az ESZE korábbi szövegének helyébe lép.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Az ESZE felülvizsgált szövege - egyebek mellett - módosította az első és további gyógyászati indikáció (azaz valamely ismert anyag gyógyászati eljárásban való alkalmazásának) szabadalmazhatóságára, az oltalom terjedelmére, a vizsgálat és a jogorvoslat rendjére vonatkozó szabályokat, bevezette az európai szabadalmak központi (vagyis az Európai Szabadalmi Hivatal előtti eljárásban való) korlátozásának lehetőségét, „áramvonalasította” az Egyezményt azzal, hogy számos részlet szabályozását az Egyezmény helyett annak Végrehajtási Szabályzatára hagyta. Az ESZE 2000 szerint továbbá legalább ötévente a szerződő államok illetékes minisztereinek értekezletét is össze kell hívni az európai szabadalmi rendszer főbb kérdéseinek megvitatása céljából. Egyebekben az Európai Szabadalmi Szervezet döntéshozatali rendje nem változott (ezen belül különösen az érdemel figyelmet, hogy a legfontosabb döntéseknek az Igazgatótanácsban való meghozatalához előírt minősített többség arányát - szemben az eredeti elképzelésekkel - nem szállították le háromnegyedről kétharmadra).

Az ESZE felülvizsgálata ugyanakkor adós maradt számos kérdés rendezésével: az Európai Bizottság akkor még csak készülő irányelv-javaslatára tekintettel elhalasztották a döntést a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságának ügyében; szintén nem alakult ki egyetértés az ún. türelmi idő kérdésében, vagyis arról, hogy a találmánynak a bejelentést (illetve az elsőbbség időpontját) megelőző nyilvánosságra hozatalához milyen jogkövetkezmények fűződjenek. Az ESZE felülvizsgálata nem tért ki az európai szabadalmi rendszer és a jövőbeli közösségi szabadalom közötti viszony szabályozására sem. A felsorolt - nyitva maradt - kérdések idővel az ESZE újabb felülvizsgálatát teszik, tehetik szükségessé.

Hazánkban az Országgyűlés az 54/2002. (IX. 13.) OGY határozatával döntött az ESZE 2000 ratifikációjáról; az ESZE 2000 szövegének kihirdetéséről a 2007. évi CXXX. törvény, az ESZE 2000 miatt szükségessé váló törvénymódosításokról pedig az egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról szóló 2007. évi CXLII. törvény gondoskodik.

 

2007/11/30