Címer
Ugrás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala főoldalára
 Közlöny E-nyilvántartás E-kutatás E-iratbetekintés E-ügyintézés Szemle
Elérhetőség Szolgáltatások Űrlapok, díjak Képzés Kiadványok Könyvtári katalógus Adatbázisok Kérdések
Keresés
English
Deutsch
Francais
Akadalymentes honlap
Egy szinttel feljebb
Vissza a főlapra
Nyomtatható verzió
Honlaptérkép
Súgó

A hivatal »
Szabadalom »
Növényfajta-oltalom »
Használati minta »
Védjegy »
Földrajzi árujelző »
Formatervezési minta »
Változásbejegyzés, képviselet, fenntartás, megújítás »
Szerzői jogi védelem »
K+F minősítés
Jogforrások »
Joggyakorlat
Tanácsok és testületek
Elégedettségmérés
Tudástár
Fórum
Üvegzseb és közérdekű adatok »
Közbeszerzés »
Hírlevelek
Hírarchívum

Utolsó frissítés dátuma: 2014. február 20.

Kérdések, válaszok > Gyakran ismétlődő kérdések > Hogyan kutassunk

Hogyan kutassunk szabadalmi és használati mintaoltalmi dokumentumokat?


Támogatott kutatás

A szabadalmak és a használati mintaoltalmak kutatása speciális szakértelmet és gyakorlatot igénylő tevékenység, ezért célszerű személyesen felkeresni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) Frecskay János Szakkönyvtárát, ahol a kutatás szakreferenseink segítségével és útmutatásával végezhető el..

Önálló kutatás

Az Interneten számos adatbázis áll rendelkezésre a szabadalmak és használati mintaoltalmak kutatására, a kutatás célja szabja meg, melyik az, melyek azok, amelyekben a kutatás a legeredményesebben elvégezhető.  A kutatás során a tárgyszavak használatán túl a szabadalmi dokumentumok téma szerinti kutatásának alapvető eszköze a Nemzetközi Szabadalmi Osztályozás.

Tekintve, hogy a kutatás eredménye függ az adatbázis tartalmától, az adatbázisban esetlegesen előforduló hibáktól és magától a kutatási stratégiától is, a tény, hogy a kutatás eredménye negatív, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is létezik a kereset dokumentum.

A szabadalmi és mintaoltalmi dokumentumok kutatása

1. Az e-kutatás adatbázis
Az SZTNH ingyenesen elérhető publikus adatbázisa, amely lehetővé teszi a hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő részletes tájékozódást.
Az SZTNH valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formára kiterjedő e-kutatási adatbázisa - mint az iparjogvédelmi információk legteljesebb hazai forrása - 2011. június 1-jén a Publikus Iparjogvédelmi Adatbázis Család (PIPACS) helyébe lépett. Ettől az időponttól kezdve a hivatal publikus adatvagyonának a korábbiakhoz képest szélesebb köréhez nyílik hozzáférés az e-kutatás adatbázishoz csatolt dokumentumok révén.
Az adatbázis valamennyi oltalmi formát magába foglaló keresést tesz lehetővé az Egyszerű keresés felületen - e szolgáltatás segítségével például feltérképezhetjük egy intézmény teljes iparjogvédelmi portfolióját.
Az Összetett keresésen belül kiválasztva a "Szabadalom" vagy a "Használati mintaoltalom" menüpontokat lehetőség nyílik komplex keresőkérdések összeállításával a releváns szabadalmak illetőleg használati minták célzott leválogatására.

2. A külföldi szabadalmak és használati mintaoltalmak kutatása

A külföldi szabadalmi dokumentumok Interneten történő kutatására a díjmentesen elérhető adatbázisok közül az espacenet adatbázis használata a legcélravezetőbb, amely az Európai Szabadalmi Hivatal által publikált dokumentumok, valamint több mint 90 ország 80 millió szabadalmi dokumentumának kutatására alkalmas.

Számos további külföldi szabadalmi adatbázis is elérhető az Interneten.

A különböző adatbázisok használata során figyelemmel kell lenni az adatbázisok adattartalmára, és arra, hogy az alkalmazandó kutatási technikák esetenként jelentősen eltérőek lehetnek.


Térítés ellenében nyújtott szolgáltatások


Kapcsolat Impresszum Hungary.Network Zrt. Mátai és Végh Kreativműhely