Tájékoztató a WIPO Budapesti Szerződéséről

A mikroorganizmusok szabadalmi eljárás céljából történő letétbe helyezésének nemzetközi elismerésére létrehozott Budapesti Szerződést 1977. április 28-án fogadták el a Budapesti Diplomáciai Konferencián és 1980. augusztus 19-én lépett hatályba. A Konferencián elfogadásra került a Szerződés Végrehajtási Szabályzata is.

2016. április 1-én 79 állam volt tagja a Szerződésnek.

A találmányok feltárása általánosan elfogadott követelmény a szabadalmak megadásához. A találmányok feltárása szokásosan írásos formában, a szabadalmi leírásban történik meg. Ha a találmány a köz számára nem hozzáférhető mikroorganizmust vagy egyéb biológiai anyagot (a továbbiakban  „mikroorganizmus”) vagy annak alkalmazását  foglalja magában, a leírásban történő ismertetés nem elegendő a találmány feltárásához.Ezért szükséges mikroorganizmus minták letétbe helyezése az erre szakosodott intézményeknél.

Az oltalomszerzési eljárásban túl bonyolult és költséges lenne valamennyi tagállamban letétbe helyezni a mikroorganizmust. A Szerződést azért hozták létre, hogy elegendő legyen egyetlen letétbe helyezés is. A letétbe helyezést előíró tagállam elismeri a mikroorganizmus bármelyik nemzetközi letéteményes szervnél történt letétbe helyezését.

 

A nemzetközi letéteményes szerv egy olyan tudományos intézmény, amelyik képes mikroorganizmusok tárolására. Egy ilyen intézmény akkor kapja meg a nemzetközi letéteményes szervi jogállást, ha az egyik szerződő tagállam az intézmény vonatkozásában garanciavállalást juttat el a WIPO főigazgatójához.

A Végrehajtási Szabályzat részletezi, hogy ki és mikor jogosult mintát kapni a letétbe helyezett mikroorganizmusból. Minden, a Szerződés hatálya alá tartozó érdekelt iparjogvédelmi hatóság kérhet és kaphat mintát.

A Szerződés tagállamai alkotják a Budapesti Uniót.

A Szerződéshez kapcsolódó Útmutató tájékoztatót nyújt a mikroorganizmusok letétbe helyezésére vonatkozó eljárásokról és követelményekről.

Az egyetlen letét többszörös jogi hatásának elismerésével a Szerződés egyszerűsíti a szabadalmi eljárást, vonzóbbá teszi a szabadalmaztatást a tagállamokban, csökkenti a szállítással járó biológiai kockázatot, valamint a költségeket.

Az ipari tulajdon oltalmára létesült Párizsi Uniós Egyezmény bármelyik tagállama tagja lehet a Budapesti Szerződésnek. A Szerződést aláíró állam a megerősítő okirat letétbe helyezésével válhat annak tagjává. Azok az államok, amelyek nem írták alá a Szerződést, a csatlakozási okirat letétbe helyezésével válhatnak annak tagjává. 

2016/05/03