Hatályba lépnek a Japán Szabadalmi Hivatallal megkötött együttműködési megállapodások

A mai napon, 2015. április 1-jén hatályba lép a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Japán Szabadalmi Hivatal, valamint a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) szellemi tulajdoni hivatalai és a Japán Szabadalmi Hivatal között 2014. szeptember 22-én, illetve 23-án megkötött együttműködési megállapodás (Memorandum of Cooperation).

A megállapodások elsődleges célja a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (Patent Cooperation Treaty, PCT) szerint tevékenykedő, a kelet-közép-európai régió szabadalmi bejelentőit kiszolgáló nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerv (Visegrádi Szabadalmi Intézet, Visegrad Patent Institute) létrehozásának és jövőbeni működésének elősegítése, valamint a japán partner nemzetközi kutatási és elővizsgálati tapasztalatainak minél szélesebb körű felhasználása. Az együttműködés kiterjed - különösen a környezetvédelem területén - az innovatívnak számító eszközök és intézkedések alkalmazása során szerzett tapasztalatok és tudás megosztására is.

A megállapodások hároméves időtartamra érvényesek és – ellenkező rendelkezés hiányában – automatikusan további három évvel meghosszabbodnak.

2015/04/01