Visegrádi Szabadalmi Intézet – újabb fontos lépés

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Műszaki Együttműködési Bizottsága (PCT Committee for Technical Cooperation) 2015. május 28-án tartotta 28. ülését. Nagy sikerként könyvelhető el, hogy a bizottság egyhangúlag és elismerőleg támogatta a Visegrádi Szabadalmi Intézet nemzetközi szabadalmi kutatási és elővizsgálati szervvé történő kinevezésére irányuló kérelmet. A bizottság álláspontja szerint a kinevezéshez szükséges valamennyi feltétel teljesült.

A VSZI kinevezését külön hozzászólásban támogatta Japán, Ausztria, Szingapúr, Norvégia, Svédország, Dánia, Kína, az USA, Finnország, Chile, Görögország, Ausztrália, Spanyolország, Kanada, Mexikó, Románia és Dél-Korea, valamint az Északi Szabadalmi Intézet (Nordic Patent Institute) is.

A kedvező bizottsági döntés előfeltétele annak, hogy a PCT Unió Közgyűlése 2015 októberében a VSZI kijelölése mellett döntsön.

A V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) iparjogvédelmi hatóságainak vezetői 2015. február 26-án, Pozsonyban írták alá a Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozásáról szóló megállapodást. A budapesti központtal létrehozandó nemzetközi kutatási szerv előreláthatólag 2016 elején kezdheti meg működését.

A VSZI létrehozásával az eddigieknél előnyösebb feltételek biztosításával lesz lehetősége a régió feltalálóinak és vállalkozásainak a világ 148 országára kiterjedő PCT-rendszer igénybevételére. A résztvevő országok szabadalmi bejelentői anyanyelvükön nyújthatják be nemzetközi szabadalmi bejelentésüket, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kaphatnak majd választ. Az oltalomképességre vonatkozó ”visegrádi” kutatási és vizsgálati jelentések (az igénybe vehető díjkedvezmények révén) költséghatékonyabbak lesznek a nemzetközi jogszerzés területén.

2015/05/29