Véleményezési lehetőség: hozzáférhetőek az uniós védjegyreform végrehajtási szabályainak tervezetei

Az európai uniós védjegyrendszer közelmúltbeli reformja keretében az európai uniós védjegyről szóló 207/2009 rendelet jelentős mértékben módosult. Egyfelől az új rendeleti szabályok miatt, másfelől annak érdekében, hogy a végrehajtási jellegű rendelkezések az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 290. és 291. cikkével összhangban szülessenek meg, az eddigi bizottsági szabályozást (a 2858/95/EK és a 216/96/EK rendeleteket) két új rendelet váltja majd fel: egy végrehajtási („implementing”) és egy felhatalmazáson alapuló („delegated”) rendelet.

Az Európai Bizottság 2016. október 11-én tette közzé

  • az európai uniós védjegyről szóló, módosított 207/2009/EK rendelet végrehajtásának érdekében elfogadni kívánt bizottsági rendelet („Implementing Regulation”) tervezetét, valamint
  • az európai uniós védjegyről szóló, módosított 207/2009/EK rendelet kiegészítéséről, valamint a 2868/95/EK és 216/96/EK bizottsági rendeletek hatályon kívül helyezéséről („Delegated Regulation”) szóló jogszabálytervezetet.

Az Európai Bizottság a minőségi jogalkotási program keretében lehetőséget biztosít arra, hogy az érdekeltek az említett tervezeteket véleményezzék. A két tervezet szövege angol nyelven az Európai Bizottság honlapján az alábbi linken olvasható, ugyanitt van lehetőség az észrevételek megtételére is:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/share-your-views_en

A véleményezési határidő az „Implementing Regulation” tervezetével kapcsolatban 2016. november 1., a „Delegated Regulation” tervezete kapcsán pedig 2016. november 7.

Célunk, hogy a hazánk által e témákban képviselendő álláspont a konzultáció során kapott észrevételek, javaslatok megismerése révén minél jobban tükrözze a piaci szereplők és a védjegyjogi reform kapcsán érintett más szervezetek véleményét, ezért kérjük, hogy az említett jogszabálytervezetekkel kapcsolatos észrevételeiket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala részére is megküldeni szíveskedjenek az alábbi e-mail címre:

jogiosztaly [169] hipo [961] gov [961] hu

 

Együttműködését előre is köszönjük!

2016/10/17