Változás a nemzetközi szabadalmi bejelentések esetén választható kutatóhatóságok körében

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a 2015. évi LXIX. törvénnyel kihirdetett, a Visegrádi Szabadalmi Intézetről szóló megállapodás (VSZI-megállapodás) 8. cikke (1) bekezdésének a) pontja és (2) bekezdése értelmében a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) a Szabadalmi Együttműködési Szerződés értelmében vett nemzetközi kutatási szervként és nemzetközi elővizsgálati szervként jár el – a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Nemzetközi Irodája és a VSZI közötti megállapodásnak megfelelően – a VSZI-megállapodásban részes bármely állam átvevő hivatalához, illetve bármely részes állam nevében eljáró átvevő hivatalhoz benyújtott bejelentések vonatkozásában.

Ennek megfelelően a Hivatalnál mint átvevő hivatalnál 2016. július 1-től benyújtott nemzetközi szabadalmi bejelentések esetében a VSZI és az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) jelölhető meg választott kutatóhatóságként vagy elővizsgálati szervként, az orosz Szellemi Tulajdon Szövetségi Szolgálata (Rospatent) ezen időpontot követően nem választható.

A kutatási példány a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán mint átvevő hivatalon keresztül az ESZH-hoz változatlanul angol, német és francia, míg a VSZI-hez angol és magyar nyelven nyújtható be.

A VSZI nemzetközi kutatási, illetve elővizsgálati szervként történő kiválasztása esetén a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatosan az alábbi, forintban meghatározott illeték fizetendő:

Kutatási illeték                                                                                              

Visegrádi Szabadalmi Intézet                                                     585.800 HUF

Kutatási illeték-visszatérítés vehető igénybe abban az esetben, ha a bejelentő kérelmére a VSZI a nemzetközi kutatás lefolytatása során figyelembe veszi a korábban általa, más nemzetközi kutatási szerv által vagy egy nemzeti hivatal által lefolytatott nemzetközi, nemzetközi jellegű vagy nemzeti kutatásnak az eredményeit.  

A kutatási illetékből igényelhető visszatérítés mértéke                          40%

A VSZI által elvégzett feladatokért és lefolytatott eljárásokért fizetendő illetékek pontos összegét a WIPO 2016. június 23-án tette közzé hivatalos lapjában (PCT Gazette, Official Notices, Fees Payable Under the PCT, [136-143]. oldal).

2016/06/30