Újabb rekordok az európai szabadalmak számában

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) legfrissebb éves jelentése szerint 2015-ben mind a bejelentési, mind a megadási mutatók növekedtek az előző évihez képest.

Az évek óta folyamatosan gyarapodó európai bejelentések száma tavaly is új rekordot ért el: több mint 160 ezer európai szabadalmi bejelentést nyújtottak be, ami 4,8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ezek közül közel 62 ezer volt az Európai Szabadalmi Egyezmény keretében a közvetlenül az EPO-hoz beadott kérelmek száma, illetve meghaladta a 98 ezret a Szabadalmi Együttműködési Szerződésen (PCT) keresztül az európai szakaszba érkezett nemzetközi ügyek mennyisége.

2015-ben az összes bejelentés 47%-a származott az EPO 38 tagállamából, amit az USA (27%), Japán (13%), Kína (4%) és Dél-Korea (4%) követett. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest Kína 22%-kal, az USA 16%-kal növelte az európai szabadalmi bejelentéseinek számát. Az Európából származó bejelentések közül a legtöbb (az összes bejelentés 16%-a) a korábbi évekhez hasonlóan Németországból érkezett, amitől jelentősen elmaradtak a régió többi országai: Franciaország (7%), Svájc és Hollandia (egyaránt 4%), valamint az Egyesült Királyság (3%). Magyarországról tavaly az EPO-hoz 99 bejelentést nyújtottak be, ami 15-tel kevesebb az egy évvel korábbi értéknél.

A szakterületeket tekintve a legtöbb (több mint 12 ezer) európai szabadalmi bejelentés az orvostechnológiához kapcsolódott, és 10 ezernél több új igény érkezett a digitális kommunikáció, a számítógépes technológia, valamint a villamos- és energiaipar területéről.

Az EPO 2015-ben több mint 68 ezer európai szabadalmat adott meg, amely közel 6%-kal nagyobb a tavalyelőtti mutatónál és szintén csúcs a hivatal történetében. A legtöbb (15 ezer) új európai szabadalom az USA, Németország (14 ezer) és Japán (10 ezer) bejelentőihez köthető. Magyarország 38 megadott európai szabadalommal szerepel a listában, amely hárommal kevesebb az egy évvel korábbi értéknél.

Az EPO 2015. évi jelentése elérhető az európai hivatal honlapján: http://www.epo.org/about-us/annual-reports-statistics/annual-report/2015.html

2016/03/04