Megjelent az SZTNH legújabb kiadványa

Az SZTNH ‒ 2005, 2010, 2012 és 2014 után ‒ ötödik alkalommal végezte el a magyarországi szerzői jogi ágazatok súlyának felmérését. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Office, WIPO) által kialakított egységes módszertan alapján készült elemzés lehetővé teszi az összehasonlítást mind a korábbi hazai, mind a nemzetközi eredményekkel.

Mely tevékenységek tartoznak a szerzői jogi ágazatok csoportjába? Hogyan mérhető ezek gazdasági teljesítménye? Mekkora súlyt képviselnek a magyarországi GDP-ben és foglalkoztatásban? Teljesítményükkel hogyan szerepelnek más hazai nemzetgazdasági ágakkal összehasonlítva, valamint nemzetközi összevetésben? Ezek a szektorok képesek voltak-e sikeresen kiheverni a gazdasági válság kedvezőtlen hatásait? Melyek a magyar kreatív tevékenységek fejlődési irányai?

Többek között ezekre a kérdésekre is megadja a választ a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának június közepén megjelenő kiadványa A szerzői jogi ágazatok gazdasági súlya Magyarországon 5. címmel.

Jelen tanulmányban a 2013. tárgyévi eredményeket a 2011. évi adatokkal összehasonlító elemzés elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy a 2008-ban kirobbant válságnak a kreatív tevékenységekre gyakorolt negatív hatásai átmenetiek voltak-e, azaz a vizsgált időszakban visszatért-e a válság előtti növekvő tendencia vagy tartós következményként folytatódott a legutóbbi kutatás során tapasztalt visszaesés.

A könyv megvásárolható az SZTNH Ügyfélszolgálatán (1054 Budapest, Akadémiai u. 21.) vagy megrendelhető: http://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/szerzoi_jogi_alapu_gazdasag_5_megrendelo_sztnh_hipavilon.pdf

 

 

2016/06/15