Megjelent az Iparjogvédelem-intenzív szakágazatok Magyarországon

Az SZTNH első alkalommal végezte el az iparjogvédelem-intenzív szakágazatok gazdasági súlyának magyarországi felmérését.

A szellemitulajdon-védelmi eszközöket aktívan alkalmazó vállalkozások és tevékenységek feltérképezése és gazdasági teljesítményeik számszerűsítése értékes információkkal szolgálhat a gazdasági szereplőknek és a politikai döntéshozóknak egyaránt. A szerzői jogi ágazatok gazdasági súlyának nemzetközi módszertant alapul vevő összesítése Magyarországon már több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkezik (A szerzői jogi ágazatok gazdasági súlya Magyarországon 1-5.), az iparjogvédelem-intenzív ágazatok hasonló vizsgálatára azonban eddig még nem került sor. Az SZTNH Szellemitulajdon-védelem számokban című sorozatindító köteteként megjelent tanulmányának célja ennek a hiányosságnak a pótlása.

A hazai iparjogvédelem-intenzív szakágazatok azonosításához és gazdasági súlyának megállapításához két nemzetközi (egy amerikai és egy európai uniós) felmérés szolgáltatott módszertani alapot. Az egységes alapelven meghatározott szellemitulajdon-védelem ‒ és azon belül az iparjogvédelem ‒ intenzív tevékenységek az eredmények szerint mindkét területen jelentős súllyal bírnak mind a GDP-ben, mind a foglalkoztatásban.

A magyarországi elemzés az SZTNH 2013. év végi adatai alapján határozta meg a hatályos oltalommal rendelkező magyar vállalkozások jellemzőit; a szabadalom-, a védjegy-, a használatiminta- és a formatervezésiminta-oltalom intenzív szakágazatokat és ezek gazdasági súlyát. Az eredmények alapján a nemzetközi felmérések során tapasztaltakkal összhangban a hazai iparjogvédelem-intenzív tevékenységek jelentős súllyal járulnak hozzá a gazdasági teljesítményhez. Az érintett magyarországi ágazatok szakterületi koncentrációja felülmúlja az Amerikai Egyesült Államokét és az Európai Unióét, azaz kevesebb szakágazat nagyobb iparjogvédelmi aktivitással van jelen a magyar gazdaságban.

2016/07/11