Megjelent a 2016. évi Európai Innovációs Rangsor

Az Európai Bizottság által 2016. július 14-én nyilvánosságra hozott innovációs országrangsor (European Innovation Scoreboard 2016) szerint hazánk a 21. helyezett a tagországok eredménytábláján. Az összevont innovációs index alapján hosszú évek óta az ún. mérsékelt innovátorok (moderate innovators) csoportjában foglalunk helyet olyan országokkal egyetemben, mint Olaszország, Csehország, Spanyolország, Görögország vagy Észtország.

Az évente közreadott rangsor az innovációs teljesítményeket 8 dimenzió mentén 25 különböző mutató segítségével méri. Bár Magyarország 2016-os teljesítménye szinte mindegyik dimenzió tekintetében az EU átlaga alatt maradt, néhány területen kiemelkedő eredményeket sikerült elérni. A külföldről származó licencia- és szabadalmi bevételek (277%), valamint a medium és high tech szintű termékek exportja (124%) tekintetében az EU-átlagot jóval meghaladó eredménnyel büszkélkedhetünk. Jól teljesített hazánk az ifjúság középfokú oktatási szintje (102%), a nem K+F célú innovációs ráfordítások (102%), az innovatív szektor gyors növekedést teljesítő cégeinek foglalkoztatása (102%) terén is.

Magyarország esetében az innovációs indikátorok értékének a 2015. évihez viszonyított növekedése az üzleti szektor K+F ráfordításai (10%), a közösségi védjegyek (8,1%), a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők (6,3%) mutatók esetében volt a legmagasabb.

A szellemi tulajdon (Intellectual Assets) területén Dánia az éllovas, hazánk - 2015-höz hasonlóan - a 23. helyet foglalta el az országrangsorban, ezzel jóval elmaradt az EU-átlagtól (51%). A szellemi tulajdon helyzetének jellemzésére használt mutatók tekintetében a nemzetközi szabadalmi (Patent Cooperation Treaty, PCT) bejelentések GDP-hez viszonyított száma az EU átlagának 34%-a, a társadalmi kihívásokkal kapcsolatos PCT-bejelentések tekintetében 28%-a, a közösségi védjegyoltalmak 48%-a és a közösségi dizájnoltalmak 20%-a. Az előző évek alacsony hazai oltalmazási hajlandósága javulni kezdett a 2016. első félévi bejelentési adatok alapján, ami a jövő évi eredményekre már hatással lehet.

A jelentés az alábbi linkről tölthető le: http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards_en

2016/07/18