Megalakul a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői 2015. február 26-án, csütörtökön, Pozsonyban írták alá azt a nemzetközi megállapodást, melynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet.
A megállapodást magyar részről Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke írta alá.

Előreláthatólag 2016 elején - az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetében és az Európai Szabadalmi Szervezetben lefolytatandó eljárásokat követően - kezdheti meg működését a Visegrádi Szabadalmi Intézet. Működését, státuszát és felépítését tekintve a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) előírásaira figyelemmel kormányközi szervezetként jön létre.

A négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az eddigieknél előnyösebb feltételek biztosításával lesz lehetőség a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT rendszer igénybevételére. Mindez lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevő országok szabadalmi bejelentői anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kapjanak választ. Az oltalomképességre vonatkozó ”visegrádi” kutatási és vizsgálati jelentések (az igénybe vehető díjkedvezmények révén) költséghatékonyabbak lesznek a nemzetközi jogszerzés területén.

A megalakuló intézet részese lehet annak a (jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű) kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között, gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.

Mindez jól kiegészíti azt a bevezetni tervezett egységes hatályú európai szabadalmi rendszert, ami az egész világ, így a hazai vállalkozások számára is segítséget nyújt az európai oltalom egyszerűbb és olcsóbb megszerzéséhez az EU belső piacán.

2015/04/26