Joggyakorlati változás a kiegészítő oltalmi tanúsítványok elbírálásában

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ezúton tájékoztatja ügyfeleit, hogy a folyamatban lévő ügyeket is érintően megváltoztatja a gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványa iránti bejelentések elbírálásának gyakorlatát.

A változtatást az Európai Unió Bíróságának a C-471/14. számú előzetes döntéshozatal iránti kérelem ügyében 2015. október 6-án meghozott ítélete teszi indokolttá. Az ítéletben a Bíróság a gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványáról szóló 469/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 13. cikke (1) bekezdésének értelmezése kapcsán az alábbiakat mondta ki:

A hivatkozott rendelkezésben szereplő, „az [Európai Unión] belüli forgalomba hozatalra vonatkozó első engedély keltezésének napja” fogalmat az uniós jog alapján kell értelmezni, amely alapján e fogalom a forgalomba hozatal engedélyezésére vonatkozó határozat címzett részére történő kézbesítésének napját jelenti.

Az Európai Unió Bíróságának előzetes döntéshozatali ügyekben hozott ítéletei általánosan kötelező hatállyal bírnak és az uniós jogszabály értelmezését a hatálybalépésétől kezdődően írják elő. Erre tekintettel a Hivatal a továbbiakban a kiegészítő oltalmi tanúsítvány időtartamának meghatározásakor a releváns forgalomba hozatali engedély keltezésének napjaként az adott forgalomba hozatal engedélyezésére vonatkozó határozat címzett részére történő kézbesítésének napját fogja tekinteni – ideértve a folyamatban lévő ügyeket is, függetlenül attól, hogy a tanúsítvány iránti bejelentések bejelentési napja megelőzte-e a Bíróság ítéletét.

Amennyiben a folyamatban lévő bejelentés a forgalomba hozatali engedély kézbesítésének napját nem tartalmazza, a Hivatal a bejelentőt hiánypótlásra hívja fel.

A Bíróság ítéletének közzétételét követően benyújtott bejelentések esetében – az ítélet szerinti értelmezéssel összhangban – a bejelentési nap elismerésének feltétele, hogy a bejelentés tartalmazza a termék forgalomba hozatalát engedélyező határozat címzett részére történő kézbesítésének napját

2015/10/30