GLOBAL INNOVATION INDEX 2015

2015. szeptember 17-én jelent meg a WIPO, a Cornell University és az INSEAD közös gondozásában a Global Innovation Index 2015 című nagyszabású jelentés. Az immáron nyolcadik alkalommal közreadott kiadvány a világ 141 országának innovációs kapacitásait és teljesítményeit méri fel, hasonlítja össze és állítja rangsorba 79 mutató alapján. Ezek hét nagyobb területet ölelnek fel, amelyek a következők: az intézményrendszer, a humántőke és a kutatások, az infrastruktúra, a piacok fejlettsége, az üzleti kultúra fejlettsége, a tudományos és technológiai teljesítmények, a kreatív teljesítmények.

Az összesített rangsor szerint a világ öt leginnovatívabb nemzetgazdasága Svájc, az Egyesült Királyság, Svédország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok. Az előző évhez képest nem történtek jelentős változások, csak Finnország szorult a 6. helyre az élen állók rangsorában. A legdinamikusabb fejlődést Kína, Malajzia, Vietnám, India, Jordánia, Kenya, Uganda mutatta.

Magyarország a rangsorban - a 2014. évihez hasonlóan - a 35. helyet foglalta el. A közép-kelet-európai térség országai közül Észtország, Csehország, Szlovénia, Lettország előzi meg hazánkat.  A közepes jövedelmű országok rangsorában hazánk a - Kína és Malajzia után - a 3. helyen szerepelt.

A hazai innovációs szektor kiemelkedő erősségei közé tartozik az innováció magas hatékonysága (35. hely), (ami az innovációs ráfordítások és eredmények kedvező arányában ragadható meg), valamint erősek vagyunk az innovációs eredmények (37. hely) terén is.

Magyarország teljesítménye néhány területen a világ élvonalához tartozó, TOP 10-en belüli pozíciót biztosított számunkra az alkalmazott vámtételek (9. hely), az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványok GDP-hez viszonyított száma (8. hely), az ún. high- és medium-high-tech ágazatok aránya (8. hely), a kulturális és kreatívipari szolgáltatások exportjának aránya (4. hely), továbbá a kreatívipari javak exportjának aránya (4. hely) tekintetében.

A szellemitulajdon-védelemhez kapcsolódó mutatószámok közül az előző évek szintjén maradt a hazai eredetű szabadalmi bejelentések (35. hely) és a madridi rendszer szerinti nemzetközi védjegybejelentések GDP-hez viszonyított aránya (25. hely). Javítottuk pozícióinkat 2014-hez képest a PCT-bejelentések (32. hely) és a hazai használatiminta-oltalmi bejelentések (27. hely) terén. A hazai védjegybejelentések tekintetében romlott hazánk helyezése (63. hely). A kreatív javakra és szolgáltatásokra vonatkozó, összesítő indikátor esetében nagyon előkelő pozíciót, a 14. helyet sikerült elfoglalni az országok rangsorában, megelőzve ezzel még az Amerikai Egyesült Államokat is (18. hely).

 

A teljes jelentés a WIPO honlapjáról letölthető: http://www.wipo.int/econ_stat/en/economics/gii/

 

2015/09/30