Évente 10,2 milliárd eurós kárt okoznak a hamis gyógyszerek az EU-ban

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2016. szeptember 29-én jelentette meg a hamisított termékeknek az európai gyógyszerpiacon okozott kedvezőtlen hatásait számszerűsítő tanulmányát The economic cost of IPR infringement in the pharmaceutical industry címmel. Az EUIPO új kutatása a kilencedik a hamisított termékek gazdasági hatásairól szóló ágazati felmérések sorában.

Az ökonometriai módszerrel készült becslések szerint az illegális eladások miatt a régió gyógyszerpiaca évente 10,2 milliárd euró bevételtől esik el, amely a legális forgalom 4,4%-át teszi ki. Közvetlenül a bevételkiesés miatt az iparágban 37 700 olyan álláshely marad meghirdetlen, amely a hamisítási tevékenység megszűnése esetén valószínűleg létrejönne. A gyógyszerhamisítás okozta közvetett hatások további 53 200 álláshely elvesztését jelentik a gazdaság egyéb területein. Mindemellett az illegális tevékenység csökkenti a háztartások és a vállalkozások által befizetett jövedelemadó, valamint társadalombiztosítási hozzájárulás mértékét, amely miatt az EU-28 költségvetési bevételei 1,7 milliárd eurós kárt szenvednek el.

A gyógyszerhamisítás miatt a legnagyobb európai gazdaságok az alábbi veszteségeket könyvelik el évente:

  • Németország: több mint 1 milliárd euró bevételkiesés (a nemzeti piac 2,9%-a), közvetlenül 6951 meghirdetlen álláshely;
  • Olaszország: 1,59 milliárd euró bevételkiesés (a nemzeti piac 5%-a), közvetlenül 3945 meghirdetlen álláshely;
  • Franciaország: több mint 1 milliárd euró bevételkiesés (a nemzeti piac 3%-a), közvetlenül 3667 meghirdetlen álláshely;
  • Spanyolország: 1,17 milliárd euró bevételkiesés (a nemzeti piac 5,9%-a), közvetlenül 3223 meghirdetlen álláshely;
  • Egyesült Királyság: 605 millió euró bevételkiesés (a nemzeti piac 3,3%-a), közvetlenül 2940 meghirdetlen álláshely.

Magyarországon a becslések szerint a gyógyszeripar évente 416 millió euró veszteséget szenved el, amely eléri a legális forgalom 13,1%-át. Ez az érték Bulgária (17,6%) és Románia (16,6%) után a harmadik legmagasabb.

A tanulmány letölthető angol, spanyol, német, francia és olasz nyelven az EUIPO honlapjáról:

https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/web/observatory/observatory-publications.

2016/10/11