Az SZTNH csatlakozott az áruhasonlósági adatbázishoz

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2015. június 1-jén  csatlakozott a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) által működtetett ún. Similarity rendszerhez.

A korábbi védjeggyel való ütközés vizsgálata körében nem csak a megjelölések, hanem az árujegyzékek hasonlósága is fontos kérdés. E körben nyújt információt a Similarity adatbázis, amely több mint 11 900 kereshető hasonlóságpárt tartalmaz.

Az SZTNH csatlakozásával immár 17 nemzeti hivatal (többek között a benelux, a brit, az észt, a lengyel, a lett, a spanyol, a svéd, a szlovák és a portugál hivatal) vesz részt a projektben, mely az áruk és szolgáltatások hasonlóságának megállapítását könnyíti meg.

A nemzeti hivatalok adatbázisainak elérhetővé és kereshetővé tétele növeli a jogbiztonságot, és kiszámíthatóságot biztosít mind az elbírálók, mind pedig az ügyfelek számára az olyan kontradiktórius (felszólalási és törlési) eljárások során, amelyek tárgya a korábbi védjeggyel való ütközés. Az adatbázis egy esetleges jogvita elkerülése érdekében a korábbi jogokra való kutatás részeként is hasznos lehet.

Fontos kiemelni, hogy az adatbázis tartalma – különösen az áruk vagy szolgáltatások hasonlóságára vonatkozó megállapítások – nem rendelkezik jogi kötőerővel, mert a Hivatal az adott ügy összes körülményét figyelembe véve hozza meg döntéseit. A Similarity rendszer ennek ellenére hasznos támpontot ad azoknál a vitás eseteknél, amelyek tárgya a védjegyek árujegyzékének hasonlósága.

Az adatbázis közvetlen elérhetősége: http://oami.europa.eu/sim/

 

2015/06/02