Átadták az Innovációs díjakat

A 2016. évi Innovációs Nagydíjban az 77 ELEKTRONIKA MŰSZERIPARI KFT. részesült Félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért. 

Zettwitz Sándor, ügyvezető igazgató, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke

A félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád a 77 Elektronika Kft. 2011-ben induló, kutató-fejlesztő-innovációs (KFI) programjának az eredménye. A cél egy a világpiacon egyedülálló, új készülék-kategória megteremtése volt. Fontos volt az is, hogy az új technológiát nemcsak humán, hanem a sok szempontból eltérő követelményekkel rendelkező állatorvosi diagnosztika területén is fel lehessen használni. Az innováció megvalósításához a tervezettnél is több új, részben az új készülék-kategóriához, részben a vizelet üledék mérés technológiájához kapcsolódó műszaki ötletre, megoldásra volt szükség. Új fejlesztés az elektronikus hardver megoldás, új a teljes mechanikus konstrukció, beleértve a küvetta adagolást és továbbítást, a mikroszkópot, a fókuszálás megoldását, új a szoftver architektúra, az interface a külső, "távirányító" egységhez, új a felvett digitális képeket kiértékelő speciális, neurális hálózatokra épülő képkiértékelő modul struktúrája, logikája és maga a kiértékelő modul tanításának módszere is. Mindezeket az újdonságokat szabadalmak védik. 

Az innováció eredményei: •A Félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád új készülék kategóriát teremtett, világszerte lehetőséget adva sok tízezer kis és közepes (tehát drága, automata készülékkel nem rendelkező) humán és állatorvosi laboratóriumnak a korszerű, gyors, pontos, egyszerű, mikroszkópos vizelet üledék analízis elvégzésére. A Félautomata vizelet üledék analizátor az állatorvosi területen forradalmian új változást hozott. Az eddig egyedül lehetséges, bonyolult, időigényes, szubjektív és drága manuális mikroszkópia helyébe lépett az új mérési módszer. Az új vizsgálat pár hónap után a kötelező vizsgálati protokoll része lett. A forgalmazás 2016 első negyedévében indult Európában, az USA-ban és egyes ázsiai országokban. 2016-ban 2484 félautomata vizelet üledék analizátor készülék értékesítése nyomán mintegy 4,867 Mrd Ft többlet árbevétel és 1,723 Mrd Ft-os többlet eredmény keletkezett. A társadalmi hasznosságot az új, pontos és gyors méréstechnika megjelenésén túl az is jelzi, hogy az innováció megvalósításához jelentős (467 M Ft értékű) beruházásra, több területet érintő szervezeti fejlődésre és a szükséges számú, 84 új munkahely létrehozására volt szükség. A cég az innovációval kapcsolatos know-how-t részben nemzetközi szabadalmakkal védi. 

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2016. évi Innovációs Díjában a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. részesült FuranFlex, nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscső rendszer kifejlesztéséért és forgalmazásáért.

Kecskeméthy Géza, ügyvezető igazgató, Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, Dr. Łuszcz Viktor, az SZTNH elnöke

A FuranFlex egy világszinten egyedi eljárás, amellyel bármilyen alakú, méretű és hosszúságú cső (kémény, szellőzőcső, stb.) falbontás nélkül kibélelhető acél szilárdságú, korrózió-, láng- és hőálló, kompozit anyagú béléscsővel, toldások és illesztések nélkül. A FuranFlex béléscsövet még lágy állapotban behúzzák a kéménybe, ahol gőzzel felfújva felveszi a kémény formáját és a hő hatására visszafordíthatatlanul megkeményedik, így kialakítva egy hő- és korrózióálló, acélszilárdságú üvegszálas kompozit béléscsövet. A FuranFlex üvegszál erősítésű, hőre keményedő műgyanta (ún. kompozit) anyagból készül. Fizikai tulajdonságai (acél-szilárdság) és kémiai jellemzői (korrózióállóság) tökéletesen alkalmassá teszik a kémények kibélelésére, speciálisan kifejlesztett gyantaösszetétele pedig garantálja a magas hő-, láng- és korrózióállóságot.

A FuranFlex legfontosabb előnyei:

  • nincs falbontás, a lakások tiszták maradnak, a műemlék épületek megőrizhetik eredeti állagukat,
  • a kéménybélelés csak néhány órát vesz igénybe, tovább csökkentve a költségeket,
  • minden típusú kéményhez, szellőző csövekhez alkalmazható, felveszi a kürtő formáját akár 100 m magas, 60-1200 mm átmérőjű kürtő is bélelhető bizonytalan toldások, illesztések nélkül,
  • sima belső felülete, hőszigetelő tulajdonsága segíti a kazánok gazdaságos működtetését. Nem korrodálódik, korróziós károsodásra 25 év a garancia (szemben a fém béléscsövek általában 10 éves garanciájával). 

Az innováció eredményei:
A Kompozitor Kft. által kifejlesztett és gyártott FuranFlex béléscsöveket 2016-ban már a világ 32 országában alkalmazták. FuranFlex béléscső található többek között a budapesti Stefánia Palota, az angol Parlament, illetve az oroszországi Szmolnij katedrális műemlék épületeiben is. A FuranFlex márkavédett, szabadalmaztatott rendszer, amelyet Európa és az USA számos intézete, laboratóriuma vizsgált pozitív eredménnyel. A FuranFlex megszerezte a beépítéshez szükséges engedélyeket Európában (ETA, CE jelölés) és Észak-Amerikában (UL Listed), továbbá számos országban rendelkezik helyi engedélyekkel is. A FuranFlex közvetlen vevőinek száma Magyarországon 354, külföldön 180 beépítő cég. Minden beépítő cég oktatáson vesz részt és FuranFlex Diplomát kap. A legnagyobb megrendelő országok Olaszország, Anglia, Svédország, Belgium, Franciaország. 2016-tól az USA épületeiben is elkezdődött a FuranFlex alkalmazása: ide főként a 60-80 méter hosszúságú és nagy átmérőjű béléscsöveket szállítjuk. A FuranFlex árbevétele dinamikus és töretlen növekedést mutat: az elmúlt 5 évben megduplázódott és 2016-ra elérte az 1,3 milliárd Ft-ot. Az export 92%-os arányt képvisel. A Kompozitor Kft. teljes árbevételének ma már 90%-a a FuranFlex-ből származik, adózott eredménye 200 millió Ft (ebből a FuranFlex hozzájárulása 95%). Ez teszi lehetővé a Kompozitor Kft. számára 16 fejlesztő mérnök foglalkoztatását, a folyamatos fejlesztést és innovációt. 

 

A további díjazottak:

A Magyar Innovációs Szövetség 2016. évi Startup Innovációs Díjában az AImotive Informatikai Kft. részesült az AImotive aiDrive kifejlesztéséért. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Ipari Innovációs Díjában az Innomed Medical Zrt. részesült Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Informatikai Innovációs Díjában a Starschema Kft. részesült Big Data Management szolgáltatásért

A Földművelésügyi Minisztérium 2016. évi Agrár Innovációs Díjában a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült MÁD brand, a világ új íze c. innovációért.

 

 

 

2017/04/03