A WIPO tagállamainak közgyűléssorozata (Genf, 2015. október 5-14.)

2015. október 5-én megkezdődött a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) tagállamainak éves közgyűléssorozata. A világszervezet legnagyobb jelentőségű eseményére több mint ezer fő regisztrált résztvevőként. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát (SZTNH) Dr. Bendzsel Miklós elnök, Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes és Dr. Baticz Csaba, a Jogi és Nemzetközi Főosztály vezetője képviseli. Az SZTNH delegációja az üléssorozat alatt több kétoldalú megbeszélést is folytat egyes társhivatalokkal.

Az ülés napirendjén számos fontos döntés szerepel, hiszen a 2014. évi közgyűléssorozaton a tagállamok nem tudtak megállapodni a következő kérdésekben:

- újabb WIPO irodák megnyitása;
- a szerzői jogi állandó bizottság további munkája;
- diplomáciai értekezlet összehívása a mintaoltalmi bejelentések alakiságait egységesítő Design Law Treaty elfogadása érdekében; és
- a szellemi tulajdon és a genetikai források, a hagyományos tudás és a hagyományos kultúra/folklór kérdéseivel foglalkozó kormányközi bizottság (IGC) további munkája.

Hazánk szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) közgyűlésének döntése a Visegrádi Szabadalmi Intézet nemzetközi PCT-hatósággá történő kijelölése tárgyában.

Kiemelt, magyar érintettségű kérdés továbbá az eredetmegjelölések oltalmára létrejött lisszaboni rendszer pénzügyi fenntarthatósága tárgyában kívánt döntések meghozatala, amely a WIPO 2016-2017. évi költségvetési javaslat közgyűlés általi elfogadására is kihatással van.

Fontos fejlemény, hogy a Georgia – elhagyva a közép-ázsiai, kaukázusi és kelet-európai államok regionális csoportját – csatlakozott a közép-európai és balti államokat tömörítő CEBS csoporthoz, és az üléssorozaton már utóbbi regionális csoport tagjaként vesz részt.

A delegációk az első ülésnapon a WIPO közgyűlésének elnökévé Gabriel Duquét (WTO-nagykövet, Kolumbia) választották, aki Paivi Kairamót, Finnország nagykövetét váltja az elnöki székben. Gabriel Duque az elmúlt két évben a WIPO költségvetési bizottságának (PBC) elnöki posztját töltötte be.

2015/10/05