A Lisszaboni Megállapodás felülvizsgálata

2015. május 11-én megkezdődött az eredetmegjelölések oltalmára és nemzetközi lajstromozására vonatkozó Lisszaboni Megállapodás felülvizsgálatára összehívott diplomáciai értekezlet Genfben. A Lisszaboni Unió közgyűlésétől származó mandátum szerint a felülvizsgálat célja a rendszer modernizálása annak elősegítése érdekében, hogy vonzóbb legyen a csatlakozás lehetősége új tagállamok számára. A megállapodás jelenlegi tagsága ugyanakkor a felülvizsgálat feltételéül szabta a rendszer eredeti értékeinek megőrzését is. A javaslat szövege szerint az eredetmegjelölések mellett a földrajzi árujelzők nemzetközi oltalma is biztosítható lenne, továbbá megnyílna a kormányközi szervezetek - mint például az Európai Unió - számára a rendszerhez történő csatlakozás lehetősége.

A diplomáciai értekezleten a 28 tagállam mellett további 72 állam delegációja vesz részt megfigyelőként, továbbá számos kormányközi szervezet és nemkormányzati szervezet is képviselteti magát.

Hazai szakmadiplomáciai siker, hogy a diplomáciai értekezlet nyitó napján a Main Committee 1 elnökének Dr. Ficsor Mihályt, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettesét választották.

2015/05/12