338 milliárd euró értékű hamisított áru cserélt gazdát világszerte

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2016. április 18-án publikálta közös kiadványát Trade in Counterfeit and Pirated Goods: Mapping the Economic Impact címmel. Az elemzés a hamisított és kalózkiadásban megjelent áruk kereskedelmének gazdasági hatásait számszerűsíti, közel félmillió árulefoglalási akció adatai alapján. A kutatás 18 hónapig tartott; a jelentésben elemzett adatokat a Nemzetközi Vámszervezet, az Európai Bizottság Adó- és Vámuniós Főigazgatósága és az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala szolgáltatta.

A legfrissebb, 2013. tárgyévi adatok szerint az illegális forrásból származó termékek globális kereskedelmének értéke elérte a 461 milliárd dollárt (338 milliárd euró), ami a teljes világkereskedelem 2,5%-át adja. Az Európai Unió területére 58 milliárd euró értékben hoztak be hamisított termékeket, ami a teljes regionális import 5%-át teszi ki. Az ilyen árucikkek kereskedelmében nagy szerepet játszanak a feltörekvő gazdaságok, amelyek gyakran az előállításban és a szállításban is aktívan részt vesznek.

A hamisított termékek a gazdasági tevékenységek széles skáláját fedik le ‒ a luxuscikkektől, az ipari termékeken át (például gépek, alkatrészek vagy vegyi anyagok) a fogyasztói árukig terjednek ‒ és bizonyos esetekben akár a fogyasztók személyes biztonságát, testi épségét is veszélyeztethetik (például gyógyszerek, gyógyászati eszközök, élelmiszerek, játékok). Az illegális forrásból származó árucikkek kereskedelmében ‒ részben az e-kereskedelem bővülése miatt ‒ egyre nagyobb szerepet töltenek be a kis mennyiségű értékesítések, amelyek jelentősen megnehezítik a felderítés lehetőségét, továbbá csökkentik a felelősségre vonás mértékét. A leginkább hamisított márkák elsősorban az OECD és EU tagállamokban ‒ többek között az Egyesült Államokban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Japánban, Németországban és Nagy-Britanniában ‒ iparjogvédelmi oltalommal védett brandek közül kerülnek ki.

A teljes riport angol nyelven letölthető az EUIPO honlapjáról: https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/Mapping_the_Economic_Impact_study/Mapping_the_Economic_Impact_en.pdf.

2016/04/25