Te milyennek látod a Skanzent?

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft. a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével pályázatot hirdet, melynek célja a „Skanzen élményt” megtestesítő, a Skanzen arculatához illeszkedő ajándék- és használati tárgyak arculatának tervezése a Skanzen múzeumi boltja számára.

A Skanzen célja, hogy a látogatók aktív résztvevőként tapasztalják meg a korábban élt emberek mindennapjait, tevékenységeit, eszközeit, szórakozásait, egész életvitelét, élményekkel gazdagodjanak, tudást merítsenek mindennapjaik számára. Ezt a „Skanzen élményt” hivatott tükrözni a Skanzen múzeumi boltjának kínálata is.

 

Pályázati témakörök és értékkategóriák

A Múzeum attrakcióit és gyűjteményeit újszerűen feldolgozó, olyan egyedi ajándék- és/ vagy használati tárgyak ötleteit, arculati terveit várjuk, amelyek népszerűsítik a Múzeum értékeit, megállják helyüket designtárgyként, a mindennapi tevékenységeink során használati eszközként is funkcionálnak. Fontos szempont a tervek elkészítésénél, hogy olyan végtermékek szülessenek, amelyek a Múzeum három legfontosabb célcsoportja, az óvodás és általános iskolás gyerekek, a gyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel valamint a fiatal felnőttek számára eladhatóak.

A pályázatot termékkoncepciók és grafikai koncepciók kategóriában írjuk ki.

Kis és nagy szériában gyártható termékek, termék rendszerek kollekciók, arculat és csomagolásterveit várjuk a pályázóktól. A Skanzenben található tudásra alapozva szeretnénk a boltokban bizonyos termékekből kollekciókat alkotni. Gasztronómia témában, pl. egy fűszerkeverék, egy tálca, egy készétel csomagolásának arculati tervezése, mely esetben a termékek külső megjelenéséből árad a „Skanzen élmény”, a Skanzenben megszerezhető tudás. A beadott pályázatok esetében, a kollekciókba illeszkedő termékek esetében kérünk anyagleírást, fontos meghatározni a kivitelezés anyagigényét, ár-érték arányát, célcsoport specifikációját.

A múzeum eddigi tapasztalatai alapján a legkelendőbb, vagy a portfólió tekintetében hiánypótló termékek, grafikai koncepciók számára felhasználási kategóriák lehetnek:

  • Ékszer (pl. fülbevaló, bross, gyűrű, nyaklánc).
  • Játék (pl. logikai, ismertető, szórakoztató).
  • Étkezéssel és tálalással kapcsolatos termékek (pl. vágódeszka, kötény, tálca, étkészlet, bögre, kávés- és teáscsésze, edényfogó, konyharuha, kés, kulacs/termosz, bogrács, grillező eszközök stb.)
  • Lakásdekoráció (lakástextilek, dekorációs elemek, használati tárgyak).
  • Öltözékkiegészítők (táska, vászonszatyor, kendő, papucs, kitűző, öv, pénztárca stb.).
  • Dísztárgy (pl. képkeret, nipp, terítő, házi áldás).
  • Kozmetikumok (pl: szappan, tisztálkodási szerek és eszközök).
  • Tartós élelmiszerek (pl.: sajt, lekvár, szörpök stb.).
  • Szeszes italok.
  • Papíráru (pl.: notesz, füzet, jegyzetfüzet, naptár, képeslap, poszter, naptár, nyomat stb.).

Irányadó felhasználási anyagok lehetnek: porcelán, üveg, kerámia, textil, fa, papír, fém, bőr. Ajánlott témakörök: gyerekek, állatok, Skanzen élmény, mesterségek és motívumok, gasztronómia, retro.

 

Pályázati feltételek

A pályázatot olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, akinek lakóhelye, vagy székhelye Magyarországon van. A pályázat beadása regisztrációhoz kötött. A regisztrációt a regisztrációs lapkitöltésével és elküldésével, 2018. szeptember 30-ig várjuk az ilyenaskanzen [169] sznm [961] hu e-mail címre. Minden regisztrálót rögzítünk a Skanzen látogatói rendszerében egy kódszámmal, mely egy ingyenes belépési jogosultságot biztosít a Múzeum területére a pályázó számára. 2018 szeptemberében, az addig regisztrálók számára 2 alkalommal tárlatvezetést tartunk a Skanzen területén. A regisztráció nem jár tervleadási kötelezettséggel, viszont feltétele a pályázat beadásának. A múzeumi látogatási alkalommal van lehetőség élményekkel, inspirációval feltöltődni a pályázóknak a pályamunkák elkésztéséhez. Egy belépéssel a Skanzen területén bármennyi idő eltölthető. A látogatás előtt, a Múzeum információs pultjában, személyi igazolvány felmutatásával tudtok egyedi belépőjegyet kapni.

 

A pályázat benyújtási határideje: 2018. október 31.

 

A pályázatok érékelése

A bírálóbizottság a beküldött dokumentáció alapján dönt arról, hogy mely pályaművek részesülnek díjazásban, illetve melyeket hívja be a 2019 tavaszán rendezendő kiállításra és szakmai napra. A pályázatokat egy példányban, postai úton ajánlott küldeményként, futárszolgálat útján vagy személyesen lehet eljuttatni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. címre. Személyesen a Szabadéri Néprajzi Múzeum látogatói bejáratánál (autóval érkezőknek 2. kapu), az Információs pultban adhatod le az anyagot. A bírálóbizottság döntéséről a pályázók emailben kapnak értesítést. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.

 

Értékelési szempontok:

  • újszerűség, egyediség, kreativitás,
  • a Skanzen élmény megjelenítése / megragadása,
  • kis szériában gyárthatóság biztosítása,
  • költséghatékony sorozatgyárthatóság
  • formai követelmények (forma és funkció egysége),
  • a kiírt témakörökbe illeszkedik,
  • a pályázati kiírásban lévő célcsoport, korosztály számára befogadható, felhasználóbarát kialakítás,
  • környezetvédelmi, ill. környezetbarát szempontok figyelembe vétele (fenntarthatóság),
  • versenyképesség nemzetközi viszonylatban.

 

A bírálóbizottság tagjai

Auth Attila
Aranyos Sándor
dr. Cseri Miklós
Hefkó Mihály DLA
Horváth Anita
Kassai Ferenc
Kecskés Orsolya
Koós Pál
Dr. Németh Edit
dr. Sári Zsolt
Rejka Erika DLA
dr. Ruttkay Zsófia

 

Díjazás

A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek.

1. helyezett nettó 150.000 Ft
2. helyezett nettó 100.000 Ft

Az első 2 helyezett mellett egy különdíjat is kioszt a bizottság, valamint egy közönségdíjast is megszavazhatnak az érdeklődők.

A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a Skanzen galériájában 2019 tavaszán szervezett kiállításra és egész napos workshopra, valamint elismerő oklevélben részesülnek.

 

Eredményhirdetés

A bírálóbizottság által kiválasztott pályaművek 2018. november 30-át követően kerülnek kihirdetésre. A beérkezett pályamunkákból a Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft. díjazástól függetlenül tetszőleges számú tervet választhat ki, amelyeket a tervezővel történő egyedi megegyezés alapján gyárthat és eladásra sokszorosíthat a múzeumi bolt számára. A pályázat kiírói a pályázatot eredménytelennek nyilvánítják, ha egyetlen beadott munka sem felel meg a pályázatban kiírt kritériumoknak, vagy ha 10 db-nál kevesebb munka érkezik be.

 

Bemutatás

A bírálóbizottság által kiválasztott pályaművek kiállítás keretében kerülnek bemutatásra 2019. tavaszán a Skanzen időszaki kiállításainak otthont adó Skanzen Galériában, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén. A kiállítás megnyitója alkalmából a Múzeum egy szakmai tematikus napot és ehhez kapcsolódó workshopokat és designvásárt szervez.

 

További információ

Aranyos Sándor
Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft.
aranyos [961] sandor [169] sznm [961] hu
+36 30 835 9112

 

A teljes pályázati felhívás elérhető itt»

A pályázat regisztrációs lapja elérhető itt»

A pályázat jelentkezési lapja elérhető itt»

 

2018/07/23