Január 1-jén lép hatályba az új innovációs törvény

Az Országgyűlés 2014. november 25-i ülésén fogadta el a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvényt, amely 2015. január 1-jével, pontosan tíz évvel az első innovációs törvény hatályba lépését követően fog annak a helyére lépni.

A magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység felügyeletének egységesítésére, prioritásainak meghatározására, valamit az erre szánt hazai és uniós források koordinált elosztására jön létre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal), amely a jelenlegi Nemzeti Innovációs Hivatal és az OTKA iroda jogutódjaként látja majd el önálló kormányhivatalként a feladatait. Ezen új hivatalhoz kerül minden központi kutatási, fejlesztési és innovációs pályázati forrás, valamennyi nemzetközi tudományos intézményben és tudományos programban való részvétel koordinálása.

A jelenlegi Kutatási és Technológiai Innovációs Alap jogutódjaként létrejön a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, amelynek forrása a továbbiakban is a költségvetés és a gazdasági társaságok által befizetett innovációs járulék lesz majd. Az új törvény mind a kutatás-fejlesztési, mind pedig az innovációs támogatások kapcsán külön jogcímként nevesíti a szellemi tulajdon védelmét és hasznosítását.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának a kutatás-fejlesztési tevékenységek minősítésével kapcsolatos hatásköre - kisebb technikai módosításokkal - gyakorlatilag a jelenleg hatályos rendelkezések átvételével kerül újraszabályozásra.

A törvény a Magyar Közlöny 2014. december 5-i 168. számában került kihirdetésre.

Elérhető: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK14168.pdf

2014/12/09