Az UPOV 2014. őszi hírei

A növényfajták oltalmára létesült nemzetközi egyezmény (UPOV) közgyűlése 2014. október 13-17-e között tartotta meg szokásos őszi üléssorozatát. A program keretein belül az Adminisztratív és Jogi Bizottság, az Adminisztratív és Jogi Bizottság Tanácsadó Csoportja, az Egyeztető Bizottság és a Tanács üléseire került sor.

Az Afrikai Szellemi Tulajdon Szervezete (OAPI) letétbe helyezte az UPOV Szerződéshez való csatlakozási dokumentumokat és ezzel az egyezmény 72. tagjává vált.

Az Egyeztető Bizottság javaslata alapján a Tanács újabb hat évre, 2020. szeptember 30-ig Francis Gurryt választotta az UPOV főtitkárának, aki elfogadta a megtisztelő felkérést. A Tanács elfogadta továbbá az UPOV különböző szakmai testületeinek újonnan kinevezett elnökeit is.
A Tanács - az Egyeztető Bizottság javaslata alapján - elfogadta a 2013. évről készült pénzügyi jelentést, valamint áttekintette a 2012-2013-as évekről készült teljesítési jelentést, és a 2014-es év első félévének adatait. A Tanács elfogadta, hogy az UPOV a 2012-2013-as évek bevétele fölött képződött 15%-os anyagi többletet egy speciális projekt alapba forgatja. Ennek az alapnak a célját szakmai továbbképzésekben határozta meg a szervezet.

Az UPOV a tavaszi ülésszakán már elfogadta az ISF, a CIOPORA és a CropLife International nevű, farmereket tömörítő érdekképviseleti szervek azon javaslatát, mely szerint meg kellene vizsgálni a növényfajta-oltalmi bejelentések esetében is egy központosított nemzetközi bejelentési és vizsgálati rendszer létjogosultságát. Ennek érdekében az Egyeztető Bizottság a mostani ülésén megvizsgálta a PCT, a nemzetközi védjegy- és a nemzetközi formatervezési rendszerben előterjesztett anyagot és egyben felkérte az UPOV hivatalát, hogy készítsen a Bizottság soron következő ülésére egy összefoglaló anyagot a fent említett rendszerek, illetve az érdekképviseleti szervek által felvetett problémák tisztázására.

2014/11/13