Közlemény

A Napi Gazdaság 2014.11.12-én megjelent számának  címoldalán felvezető és 4. oldalán önálló cikk jelent meg "Egyre kevesebb szabadalmat jelentenek be" címmel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala hozzájárulása nélkül. A cikkek jelentős része valótlanul a hivatal elnökének nyilatkozataként szerepelteti a megjelenteket annak ellenére, hogy dr. Bendzsel Miklós sem a lap, sem az újságíró részére interjút nem adott. A hamis látszatot erősíti az  elnök fényképének szerepeltetése is.

A címlapon szereplő összegzés tévesen és zavartkeltő módon tünteti fel a közép-európai szabadalmi intézet és az egységes hatályú európai szabadalmi rendszer viszonyát, figyelmen kívül hagyva a legalapvetőbb szakmaiságot. Míg az európai rendszer reformja egyszerűsíti és gyorsítja az eddigi kontinentális rendszer működését, addig a közép-európai kezdeményezés döntően a régió hazai innovátorainak kínál versenyelőnyt képező új lehetőségeket.

Következésképpen az egységes európai szabadalmi rendszer és a Visegrádi Szabadalmi Intézet egymásnak nem alternatívái, hanem egymást kiegészítő, független intézmények. A Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozásának fő célja, hogy a részt vevő országok (Cseh Köztársaság, Lengyel Köztársaság, Magyarország, Szlovák Köztársaság) és egyes szomszédos államok feltalálói, valamint vállalkozásai számára az eddigieknél előnyösebb feltételekkel tegye lehetővé a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) rendszerének igénybevételét, a globális szabadalmi rendszerbe történő bekapcsolódást. A Visegrádi Szabadalmi Intézet olcsóbb és időben kedvezőbb lehetőséget nyújtana a régióban élő, így a magyar ajkú bejelentők számára is, hogy az oltalom megszerzésére irányuló eljárás - több mint egyéves - nemzetközi szakaszában anyanyelvükön járjanak el. A bevezetni tervezett egységes hatályú európai szabadalmi rendszer pedig az egész világ, így a hazai innovatív vállalkozások számára nyújt segítséget az európai oltalom egyszerűbb és olcsóbb megszerzéséhez az EU belső piacán.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a jogosítatlan és téves tartalmú cikkek miatt a Napi Gazdaság szerkesztőségénél sajtó-helyreigazítást kezdeményezett.

2014/11/12