Átadták a Magyar Termék Pályázat díjait

Tizenhetedik alkalommal adták át a Magyar Termék Nagydíj pályázat díjait és különdíjait a Parlamentben. A pályázatra 31 főcsoport 53 témakörében lehetett jelentkezni Magyarországon gyártott és forgalmazott termékekkel, illetve szolgáltatásokkal. A pályázaton 66 pályamű nyerte el a díjjal járó trófeát, ezzel 486-ra emelkedett a díj fennállása alatt megítélt nagydíjak száma.

A Magyar Termék Nagydíj® olyan minőségtanúsító rendszer, amely a kiváló minőségű magyar termékek, szolgáltatások elismerését, a minőségtudatos szemlélet, a termékbiztonság, a fogyasztóvédelem szintjének emelését tűzte zászlajára a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegy használatának engedélyezésével.

A pályázatok főbb értékelési szempontjai közé ez évtől bekerült az iparjogvédelmi tudatosság követelménye is. Idén először a gyógykozmetikumok, a speciális wellness kozmetikumok és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatási rendszer főcsoportba illeszkedő áruk és szolgáltatások is megmérettethették magukat. A pályázatok elbírálásánál kiemelt figyelmet kapott az innováció, a munkahelyteremtés és az exportorientáció.

A Magyar Termék Nagydíj elnyerése szigorú követelményrendszerhez kötött. A független szakértőkből álló Kiírói Tanács vizsgálja, garantálja és folyamatosan ellenőrzi a kitüntetett termékek és szolgáltatások megfelelőségét.

A Parlament Felsőházi Termében tartott ünnepélyes díjátadón Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke beszédében fölhívta a figyelmet az iparjogvédelemben rejlő lehetőségekre, ezen belül a márkaépítés jelentőségére. Hangsúlyozta, hogy mindezek segítik a fogyasztókat preferenciáik gyakorlásában, ugyanis egy cég, egy termék, egy szolgáltatás hírneve és a hozzájuk köthető imázs szerepet játszik a vásárlói szokások alakításában. Az iparjogvédelem által a cégek értékes stratégiai eszközhöz és versenyelőny-forráshoz juthatnak.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség által felajánlott különdíjat a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. nyerte el. A díjazottnak Botos Viktor ügyvezető igazgató adta át a különdíjat, melynek részeként a HIPAVILON Kft. ingyenes szellemivagyon-felmérést ajánlott fel a cégnek.

Az SZTNH 2014-ben szakmai támogatóként csatlakozott a pályázathoz, mellette a Kiírói Tanács taglétszáma a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.-vel bővült.

2014/09/04